Aardwarmte

Geothermische energie of aardwarmte wordt gewonnen uit de aarde is onuitputtelijk, kost niets en geeft een zeer behaaglijk warm binnenklimaat in de winter en een heerlijk koel binnenklimaat in de zomer. De warmtepomp die de circulatie voor zijn rekening neemt, pompt glysol(water met anti-vries) rond in een systeem wat vergelijkbaar is met dat van een koelkast. Wanneer glysol in de geboorde leiding naar boven komt, verwarmd het bij de warmtepomp de watertemperatuur tot ongeveer 35 graden en verwarmd daarmee uw eco-huis middels de vloerverwarming. Nadat het water is afgekoeld, wordt het water weer terug het bodemsysteem ingepompt. Waarna het proces weer opnieuw kan beginnen.

 

Naast verwarming van uw huis wordt ook uw tapwater verwarmd, zodat ook uw bad of douche water door de aarde wordt verwarmd. U zult begrijpen dat aardwarmte de toekomst heeft en met eco-huis zorgt u er ook voor, dat u geen beroep meer hoeft te doen op fossiele brandstoffen zoals olie en gas die ieder jaar maar weer duurder worden zodat niet alleen het milieu maar ook uw portemonnee gespaard wordt. Het enige wat u nog verbruikt, is groene stroom en dat wekt u nog zelf op ook!

Zonnecellen

Naast de fossiele brandstoffen olie, gas, kolen of kernenergie is er nog een energiebron die we allemaal al kennen, dat is de zon. De zon is de grootste energiebron van het heelal en bied daardoor ook de grootste mogelijkheden. Bovendien is deze warmte gratis. Eco huizen zijn voorzien van zonnecellen die deze warmte omzetten in zonnestroom. Deze elektriciteit kan d.m.v. een omvormer gebruikt worden voor het dagelijks gebruik in uw woning. Deze gebruiksklare stroom is gekoppeld aan de zekeringkast en het openbare net. Dit heeft het grote voordeel dat bij momenten van overschot de groene stroom niet onmiddellijk wordt geconsumeerd maar wordt afgegeven aan het openbare net. Het mooie hiervan is dat uw meter dan in plaats van vooruit, achteruit gaat draaien. Onze eco-huizen wekken zoveel stroom op dat uw verbruik aan het einde van het jaar nul is, zodat het u onafhankelijk maakt van de continu stijgende energie prijzen.

 

Verder wordt er dus door uw eco-huis geen beroep meer gedaan op energie gemaakt uit fossiele brandstoffen zodat er geen aardgas, steenkool of aardolie worden verbrand en er ook geen schadelijke stoffen in de lucht worden uitgestoten. Nu zijn er nog voldoende fossiele brandstoffen maar als we doorgaan met roofbouw te plegen op deze stoffen en we daar zo onverantwoord mee om blijven gaan zijn ze een keer op. Gelukkig gaat de zon nooit op en is hij ook niet belastend voor het milieu. Zonne-energie is dus de meest milieuvriendelijke manier om energie te verkrijgen.

Watermanagement

Naast de milieuvriendelijke oplossingen in eco-huizen als aardwarmte en zonnestroom, willen we nog een probleem oplossen wat ons al steeds meer parten speelt. En dat probleem is water. Aan de ene kant het probleem van zeer heftige regenval in een korte tijd. U kent de beelden wel van ondergelopen straten aan de andere kant een tekort aan schoon drinkwater.

 

Hoe vreemd het ook mag klinken we hebben dus wateroverlast en water te kort:

 

Wateroverlast:

Hier doet de overheid al erg veel aan. Nederland heeft altijd al de meest ingenieuze waterwerken gehad als het gaat over de dreiging van de zee (de deltawerken zijn daar een mooi voorbeeld van). Maar nu komt het water van heftige regenval in Europa naar ons lage landje en hebben we een probleem van binnenuit. Zeker als we plaatselijk te kampen hebben met zware regenval. Sommige gebieden worden nu dan ook al weer aangewezen om dit op te kunnen vangen door ze dan maar onder water te laten lopen.

Watertekort:

We doen met elkaar een steeds groter beroep op de schoon drinkwater en per persoon zijn we steeds meer gaan gebruiken. In de zomer kunnen de waterleiding bedrijven het nog maar nauwelijks aan om de levering te kunnen garanderen. De prijs van schoon drinkwater is de laatste jaren dan ook flink gestegen.

 

Eco-huis heeft daar een oplossing voor. Regenwater kan prima worden hergebruikt. Het is van nature zacht en schoon water. In een eco-huis kunt u binnenshuis wassen en uw toilet doorspoelen met hergebruikt en gefilterd regenwater. Buitenshuis heeft u een aansluiting om uw auto te wassen en uw tuin te besproeien. Het zal uw waterverbruik meer dan halveren zodat ook uw nota aan het waterbedrijf meer dan halveert.

 

Werking

In een grote betonnen tank van 10.000 liter word het regenwater opgevangen deze tank bevind zich ondergronds en is aangesloten op de hemelwater afvoeren en dient tevens als buffer voor als er wateroverlast dreigt vanuit deze tank wordt het water middels een zelfreinigend filter naar uw toilet of wasmachine gepompt. Als de tank leeg is, schakelt hij automatisch over op gewoon leidingwater. Als hij vol is, voert hij middels een overloop het water af op het schoonwaterriool.

Andere millieuaspecten

Overal ledverlichting

LED gaat heel lang mee, naar verwachting zo'n 50.000 branduren. Ze kunnen tegen een stootje en gebruiken bijna geen energie. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp. Led-lampen kunnen daarom prima gecombineerd worden met beweging- en lichtsensoren. Ze kunnen zonder efficiëntieverlies gedimd worden. Het is nu ook een uitstekend alternatief voor thuis geworden. In een Eco-huis zit deze verlichting standaard in iedere ruimte.

 

Waterfilter/ontharder

Ieder eco-huis is voorzien van een wateronharder. Kalk heeft zeer isolerende eigenschappen en zorgt daardoor voor rendementsverlies. Een gezin van 4 personen kan met het ontharden van water, € 120, - besparen op energiekosten. Badkamer, douches en keuken zijn kalkvrij. Er zijn geen kalkvormende deeltjes meer aanwezig in zacht water, dus geen kalkstrepen meer op ramen, bestek, glaswerk en servies. Minder zeep en schoonmaakproducten. Hard water neemt eerst een hoeveelheid zeep op, om de kalk te neutraliseren. Het terugbrengen van de waterhardheid levert 1,8 kg waspoeder voordeel op, bij iedere 1000 liter zacht water. Zacht water heeft, anders dan hard water, een laag niveau aan zouten, zoals calcium en magnesium die de huid irriteren. Door een lage waterhardheid wordt er minder zeep gebruikt voor het wassen van kleding, dit draagt ook bij aan een irritatievrije huid.

 

Bosproject

De tekst voor deze paragraaf wordt zo spoedig mogelijk geplaatst.

Aansluiting elektrische auto

Ieder eco-huis is voorzien van een oplaadpunt voor uw elektrische auto ook op dit gebied bent u klaar voor de toekomst.